Teknikhistoria

Ikoniska hangarfartyget hittades på första dyket

USS Hornet var det sista amerikanska hangarfartyget som sänktes under andra världskriget. Microsoftgrundarens forskare hittade henne på 5 334 meters djup.

Publicerad

Paul Allen avled 2018 men hans passion lever vidare. Tillsammans med Bill Gates grundade entreprenören Microsoft, och han har lagt en god del av sin förmögenhet på att leta upp sänkta fartyg från andra världskriget. Till en början utforskades djupen från den egna yachten Octopus, men Allen ville ha ett permanent forskningsfartyg som var inriktat på jakten.

2016 inskaffades Petrel. Det drygt 76 meter långa fartyget har plats för 20 besättningsmän och tio forskare. Ombord finns också undervattensfarkoster med kapacitet att gå ned till 6 000 meters djup. Och Allen har kartlagt ett antal krigsfartyg – men en av de viktigaste upptäckterna gjordes i januari.

Nu har Petrel bekräftat att man har hittat USS Hornet, nära Salomonöarna i Stilla havet. Hangarfartyget hade bland annat en avgörande roll i slaget vid Midway, som blev spiken i kistan för den japanska flottan. Hornet var också utgångspunkt för Doolittleräden, där bombplan lyckades släppa sin last över Tokyo för att sedan landa i Kina. Uppdraget innebar ett längdrekord för B-25 Mitchell-bombarna – ett flygplan som egentligen var alldeles för stort för att lyfta från ett hangarfartyg.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera