Teknikhistoria

Fossila människospår ger unik ögonblicksbild

Detaljerade fotspår från en grupp kvinnor, några män och ett barn ger inblick i samspelet mellan män och kvinnor för cirka 11 000 år sedan i nuvarande Tanzania.

Publicerad

I norra delen av landet, strax söder om Natronsjön, har en grupp amerikanska forskare grävt fram drygt 400 fossila fotspår från en grupp människor som vandrade där för cirka 11 000 år sedan, i slutet av tidsåldern pleistocen. Det är det mest omfattande och välbevarade fyndet i sitt slag, och ger en unikt detaljerad bild av de olika individerna i gruppen.

Utgrävningarna skedde redan för ungefär tio år sedan, men analysen har varit krävande. Nu publicerar forskargruppen sin upptäckt i tidskriften Scientific Reports.

– Det är verkligen helt enastående bra spår, som ger oss mycket intressant information om livet i Afrika vid den här tiden. Det har vi väldigt lite kunskap om, jämfört med i Europa, säger Lars Werdelin, professor i paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet, som har följt forskargruppens arbete och nu läst artikeln.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera