Teknikhistoria

Forskare hittar över 100 geoglyfer i Peru – 2 000 år gamla

Fler än 100 nya figurer har upptäckts i och runt den fornfyndsrika Nascaslätten i Peru. Förhoppningen är att fynden ska bringa klarhet kring de mystiska konstverkens härkomst.

Publicerad

Efter två års fältstudier samt granskningar av flygfoton har peruanska och japanska forskare offentliggjort sina fynd: 168 tidigare okända stiliserade bilder i det mytomspunna ökenområdet i sydvästra Peru.

De nya linjerna är relativt små, mellan två och sex meter långa. Till skillnad från många av de större konstverken kan de ses även från marken, skriver The Guardian.

Nascas berömda geoglyfer – linjer som utformats i marken – är minst 2 000 år gamla. Bland konstverken finns både växter, djur och geometriska figurer. Den största geoglyfen är 285 meter lång och föreställer en pelikan.

2020 upptäcktes en 37 meter lång kattfigur på en kulle i Nasca. Katten hade dolts av åratal av erosion. Foto: Jhony Islas/AP/TT
2020 upptäcktes en 37 meter lång kattfigur på en kulle i Nasca. Katten hade dolts av åratal av erosion. Foto: Jhony Islas/AP/TT

Nyupptäckten kan hjälpa till att bringa klarhet i de gåtfulla förcolumbianska konstverken, som i årtionden fascinerat och förbryllat forskare och besökare. Trots omfattande studier vet forskarna fortfarande inte varför linjerna skapades. Stjärnobservatorium, ceremoniella platser och bevattningssystem är några av de hypotester som vetenskapen hittills har fört fram.

Nascalinjerna, som skapades av nascafolket mellan 500 före Kristus och 500 efter Kristus, är det främsta och mest kända exemplet på geoglyfer och en arkeologins största gåtor. Linjerna lades 1994 till listan över FN:s kulturorgan Unescos världsarv.