Premium

Därför flyttade ubåtarna vapnen helt under ytan

Första gången en ubåt sänkte ett fartyg var under amerikanska inbördeskriget. En krutladdning monterad på en stång längst fram på ubåten CSS Hunley rammades in i fartygets sida. Men priset blev högt – även ubåten sjönk till botten.

Den 17 februari 1864 sänktes ett fartyg för första gången av en ubåt under pågående konflikt. Örlogsfartyget USS Housatonic träffades i sidan av den långa stång som hade monterats längst fram på ubåten CSS Hunley.

Krutladdningen exploderade och fartyget sjönk. Men framgången kom till ett högt pris: Hunley gick till botten jämte fartyget. Nutida forskning från Duke University har visat att det var tryckvågen från explosionen som dödade samtliga besättningsmän ombord.

Stångtorpeder är inte det enda exemplet på mindre lyckad bestyckning av historiens första undervattensfarkoster. Den ubåt som kom före Hunley var amerikanska ”sköldpaddan”, The Turtle, en äggformad ubåt som krävde en enorm energi för att alls kunna vevas fram och som dessutom drev iväg vid minsta ström.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera