FARKOSTER

Bubbelagenten Lotus Esprit – en djupdykning med klassisk Bond-bil

Den specialbyggda undervattensbilen i James Bond-filmen Älskade spion.
Till de mer klassiska 007-scenerna hör när bilen sedan till solbadarnas förvåning kör i land på en sandstrand, där agent 007, spelad av skådespelaren Roger Moore, lite avmätt vevar ner vindrutan och slänger ut en fisk.
Interiören i Bond-bilen.
Totalt tillverkades 994 exemplar av modellen Lotus Esprit S1 fram till 1978. Här den klassiska Bond-bilen avbildad under en utställning.

En hisnande helikopterjakt följd av en djupdykning. James Bond-filmen Älskade spion gjorde vita Lotus Esprit S1 till en försäljningssuccé med treårig väntetid. Den specialbyggda undervattensbilen som rattades av agent 007 hamnade till slut hos en annan kändis: Elon Musk.

Skottsalvorna ekar mellan bergen när helikoptern jagar den vita Lotus Espriten längs de branta bergsvägarna på Sardinien. 

Jakten når sin kulmen när James Bond kör ut på en brygga och låter bilen dyka ner i vattnet, där roder fälls ut och den omvandlas till en undervattensfarkost.

Åtta Lotus blev Bond-bilar


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera