Teknikhistoria

Expert rekonstruerar medeltida krigare – dog med yxa i ansiktet

Han stupade under slaget vid Visby 1361. En brasiliansk expert har återskapat krigarens ansikte – och yxan som kanske dödade honom.

Publicerad

Valdemar Atterdags danska armé kom till Gotland och mötte den 27 juli 1361 ett lokalt bondeuppbåd. Slaget vid Visby blev en ojämn kamp – av de nära 2 000 stupade utgjorde de gotländska bönderna en absolut majoritet.

De begravdes i en hast och många var fortfarande klädda i sin värdefulla stridsmundering, vilket är mycket ovanligt. Därför har det unika materialet från medeltiden fascinerat arkeologer runt om i världen, och trots att utgrävningarna inleddes i början av 1900-talet är intresset fortsatt stort.

Ett exempel på detta är att en brasiliansk expert på 3d-grafik nu har återskapat ansiktet på en person som förmodas ha fått ett yxhugg i ansiktet. Det skriver Live Science. Personen var en av de gotländska bönderna som deltog i striden, men i övrigt är inte mycket känt om honom. Cicero Moraes fastnade för skallens spricka som gick från käken till näshålan.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera