Teknikhistoria

Expert rekonstruerar medeltida krigare – dog med yxa i ansiktet

Han stupade under slaget vid Visby 1361. En brasiliansk expert har återskapat krigarens ansikte – och yxan som kanske dödade honom.

Publicerad

Valdemar Atterdags danska armé kom till Gotland och mötte den 27 juli 1361 ett lokalt bondeuppbåd. Slaget vid Visby blev en ojämn kamp – av de nära 2 000 stupade utgjorde de gotländska bönderna en absolut majoritet.

De begravdes i en hast och många var fortfarande klädda i sin värdefulla stridsmundering, vilket är mycket ovanligt. Därför har det unika materialet från medeltiden fascinerat arkeologer runt om i världen, och trots att utgrävningarna inleddes i början av 1900-talet är intresset fortsatt stort.

Ett exempel på detta är att en brasiliansk expert på 3d-grafik nu har återskapat ansiktet på en person som förmodas ha fått ett yxhugg i ansiktet. Det skriver Live Science. Personen var en av de gotländska bönderna som deltog i striden, men i övrigt är inte mycket känt om honom. Cicero Moraes fastnade för skallens spricka som gick från käken till näshålan.

Tekniken som han har använt kallas för fotogrammetri, och scanningen av kvarlevorna utfördes av arkeologer lokalt. Cicero Moraes konstaterar att versionen med öppna ögon är skapad med "viss artistisk frihet".

Han återger dels personen i levande tillstånd, men även som död – med yxan kvar, samt med det sår som torde ha uppstått diagonalt över munnen.

Foto: Cicero Moraes
Foto: Cicero Moraes

"Bland de vapen som kan ha använts känns yxan som det bäst överensstämmande alternativet. Så jag modellerade en yxa och placerade den på benet. Det är svårt att veta huruvida det dödade honom, men det gav definitivt stora vävnadsskador Det var chockerande att se yxan sitta fastkilad i ansiktet", säger Cicero Moraes till Live Science.