Energi

Dynamitgubben som blev världens rikaste man

Alfred Nobel

Alfred Nobel kommer från en familj av ingenjörer och entreprenörer. Men han gick sin egen väg, blev kemist och uppfann dynamiten. Det lönade sig. När han dog 63 år gammal var han världens rikaste man. Då började dragkampen om arvet.

Publicerad

Världens starkaste havremotorer drar fram Alfred Nobels väloljade, tvåaxliga phaetonvagn på Karlskogas vägar. Vagnen är försedd med suflett, gummihjul och en unik elbelysning med Edisons koltrådslampor. Ekipaget, med de ryska orlovtravarna Dorogoj och Sorvanets förspända i tandem, kan hålla 30 kilometer i timmen, även under långa resor. Det är det bästa fordon som finns att tillgå i 1890-talets Europa.

Ändå tror inte Alfred på häst och vagn som framtidens fortskaffningsmedel. Kanske anar han vad som är på gång när hans uppfinnarkollegor konstruerar bilar och hans bröder pumpar olja i Baku. ”Automobilen är framtiden”, svarar han en hästuppfödare som vill avla på de ryska travarna.

Unge Alfred växer upp i Sankt Petersburg i mitten av 1800-talet efter att ha fötts i Stockholm 1833. Pappa Immanuel uppfinner och konstruerar sjö- och landminor åt den ryske tsaren, Nikolaj?I. De båda bröderna, Robert och Ludvig, utbildar sig till ingenjörer medan Alfred blir kemist. Den ganska inbundne Alfred ­läser skönlitteratur, lär sig flera språk och reser som sjuttonåring runt i 1850-talets Europa.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera