Teknikhistoria

Han återskapade maskinen som knäckte Enigma-kryptot

En brittisk student har byggt den första fungerande dekrypteringsmaskinen i sitt slag sedan andra världskriget. Den polska originalmaskinen ska ha inspirerat Alan Turing.

Publicerad

Krypterade meddelanden var en viktig del av Nazitysklands krigsapparat. När andra världskriget bröt ut hade krypteringsapparaterna i Enigma-serien använts i över ett decennium för att kunna skicka meddelanden som inte kunde avlyssnas av främmande makt.

Under kriget lyckades den brittiska matematikern Alan Turing bygga ett slags dator som kunde knäcka systemet, vilket beskrivs som ett avgörande ögonblick för de allierade.

Men den första maskinen som kunde dekryptera delar av Enigma-chiffret uppkom i Polen redan i början av 1930-talet. Det var en elektromekanisk cyklometer som utvecklades under ledning av matematikern Marian Rejewski vid den polska militärens krypteringsbyrå. Rejewskis maskin och erfarenheter ska senare ha fungerat som inspiration när Turing konstruerade sin egen kryptoknäckare Bombe.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera