TEKNIKHISTORIA:
Utskälld tvåtaktare en svensk succé

Tvåtaktsutombordare med förgasare är vanliga bland svenska kobbar och skär, men de är också en miljöbov som myndigheter vill få bort. Det kan dock bli svårt, spår en expert.

Det råder försäljningsförbud på tvåtaktsutombordare med förgasare sedan 2007. Trots det finns det enligt siffror från Havs- och vattenmyndigheten 150 000 båtmotorer av den typen i drift.
Problemet med motorerna är att de inte förbränner all bensin, utan släpper ut uppemot 30 procent av bränslet i vattnet. Det ger ett utsläpp på cirka 2 000 ton per år.
Men motorexperten Christer Sigrand bedömer att myndigheternas nya kampanj för att få bort dem kan komma att ge ett klent resultat.
– Jag tror att de här motorerna kommer att finnas kvar så länge det alls går att hitta reservdelar till dem. Och det beror på att de är lättare och därför passar bättre på de mindre båtar som vi använder så mycket här i Sverige än de nya, ofta tyngre och mer komplicerade motortyperna, säger han, som är expert på utombordsmotorer och bland annat anlitas av Fritidsbåtsmuseet i Härnösand och Sjöhistoriska museet.
Dessutom är tvåtaktaren en enkel motor, på gott och ont. Enkel att förstå sig på och till skillnad mot nya, komplexa båtmotorer faktiskt möjlig att laga på egen hand om den börjar krångla.
– Man begriper sig på den, även som nybörjare. Det tror jag är värt mycket, säger Christer Sigrand.
Just enkelheten att tillverka motorn var det som ledde till dess stora genombrott i Sverige. Men allt började med att norsk-amerikanska Ole Evinrude lanserade sin första portabla båtmotor i Amerika 1909, en encylindrig tvåtaktare som dock vibrerade rejält när den satt monterad på vanliga roddbåtar. Svensken Alrik Hult fick syn på båtmotorn under en resa 1911 och köpte med sig ett exemplar hem. Ambitionen var att ta fram en bättre version ihop med brodern bror Oscar Hult.
Det tog bröderna några veckor i det gemensamma motorbolaget AB Archimedes att få fram en alternativ motor. Samma år som Amerikaresan, 1911, fick de patent på Balansmotorn Archimedes. Den vibrationsfria boxermotorn gjorde det möjligt att för första gången sätta en utombordare på riktigt små träbåtar. Succén var ett faktum.
– Det blev världens första tvåcylindriga utombordsmotor. Utombordsmotorns historia i början var i ganska stora delar svensk, konstaterar Christer Sigrand.
En period fanns det 25 tillverkare av utombordsmotorer i Sverige, varav Penta var ett annat välkänt, tidigt märke. En teknikhistoria som kanske även den bidrar till att en och annan håller hårt i sin ålderstigna tvåtaktare.