TEKNIKHISTORIA:

Utskälld tvåtaktare en svensk succé

En vit motorbåt av märket Ockelbo som provkörs av två män med hjälmar. Den ena tar anteckningar medan den andra kör.
Den klassiska Archimedesmotorn är en tvåcylindrig boxermotor där de liggande cylindrarna är placerade i linje med varandra och tänds samtidigt medan de verkar mot varandra. Det gör den helt utbalanserad och vibrationsfri. På bilden syns en senare variant av Electrolux Archimedes vid en provkörning.

Tvåtaktsutombordare med förgasare är vanliga bland svenska kobbar och skär, men de är också en miljöbov som myndigheter vill få bort. Det kan dock bli svårt, spår en expert.

Det råder försäljningsförbud på tvåtaktsutombordare med förgasare sedan 2007. Trots det finns det enligt siffror från Havs- och vattenmyndigheten 150 000 båtmotorer av den typen i drift.

Problemet med motorerna är att de inte förbränner all bensin, utan släpper ut uppemot 30 procent av bränslet i vattnet. Det ger ett utsläpp på cirka 2 000 ton per år.

Men motorexperten Christer Sigrand bedömer att myndigheternas nya kampanj för att få bort dem kan komma att ge ett klent resultat.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera