TEKNIKHISTORIA

Anrik radiostation öppnade för flyg över Nordpolen

Isfjord Radio byggdes ständigt ut och moderniserades. På detta foto från 1963 kan du se klustret av byggnader och radiomaster från när stationen var som mest aktiv.

Radiostationen Isfjord på Svalbard började sända 1933. Utan den hade inte reguljärflyg kunnat ta rutten över Nordpolen. Nu har stationen blivit kulturminnesmärkt.

När stortinget fattade beslut om att bygga Isfjord Radio och fyren på Kapp Linné, längst ut i Isfjorden på Svalbard, var det för att de ökande koltransporterna och fartygstrafiken i Arktis inte skulle behöva innebära livsfara för sjömännen. Stationen togs i drift den 13 september 1933.

Fyren behövde dock bara tändas under en kort period varje höst. Under somrarna var det nämligen fullt dagsljus dygnet runt, och på vintrarna gjorde isen fjorden ofarbar.

– Men Isfjord Radio utgjorde ett tryggt och viktigt stöd för navigationen till havs och i luften i stora delar av Arktis, säger riksantikvarie Hanna Geiran.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera