Teknikhistoria

Försvunnen raketdel från 1966 har återvänt till jorden

Månsonden Surveyor 2 skiljdes från det översta raketsteget 1966. Efter decennier runt solen har delen från raketen nu återvänt till jordens närhet.

Publicerad

Det primära syftet med Nasas Surveyor-program var att utforska huruvida det skulle gå att mjuklanda på månytan. Mellan 1966 och 1968 genomförde sju sonder resan till månen, vilket gav värdefull information inför att Eagle-landaren tog mark 1969 med Neil Armstrong och Buzz Aldrin ombord.

Fem av robotfarkosterna lyckades genomföra sina mjuklandningar – det gällde dock inte Surveyor 2. Sonden hamnade i spinn på grund av en fallerande motor och kraschade söder om Copernicuskratern. Drygt 54 år efter nedslaget har nu det övre steget från den raket som sköt upp tvåan 1966 återvänt till jordens närhet. Det rapporterar Forbes.

Efter att steget hade tömts på bränsle så flög det förbi månen för att sedan lägga sig i en omloppsbana runt solen. Ingen hade förväntat sig att återse delen, men under hösten vände den hemåt och kom nära nog för att fångas in av jordens dragningskraft.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera