Premium

Struves meridianbåge – historisk mätning genom tio länder

Struves meridianbåge består av 258 huvudtrianglar med 265 huvudmätpunkter, varav 34 är världsarvsklassade. Den sträcker sig från Norge vidare genom Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Belarus, Moldavien och Ukraina. Foto: CHRISTER KUTTAINEN/LEADER TORNEDALEN2020

Det låter abstrakt: Ett triangelnät av mätpunkter för att beräkna jordklotets form och storlek som sträcker sig genom tio länder. Men Struves meridianbåge är ett geovetenskapligt genombrott som knyter samman forskarvärlden från Norge till Ukraina.

När Teknikhistoria besöker Haparanda ligger snön ännu tung vid Torneälvens västra sida, även om det droppar av smältvatten från gränsbron över till finska Torneå. Men runt skulpturen Struves triangel är det skottat och upptrampat. Här har Haparanda kommun ordnat historisk visning för intresserade av Struves meridianbåge, som ett led i att öka intresset för det Unesco-skyddade världsarvet.

– När jag berättar om evolutionen inom vetenskapen som Struves arbete innebar, är samarbetet ett nyckelord. Hur landsgränser som även skapar kamp och krig kunde överbryggas av vetenskapen i en stark samverkan mellan flera länder. Det speglar ett viktigt samarbete som vi kunde ha även i dag, säger Silvia Colombo, kulturstrateg i Haparanda.

Struves meridianbåge är en 2 821,853711 kilometer lång kedja av kartlagda mätpunkter på jordens yta. Det var den tysk-ryska astronomen Friedrich Georg Wilhelm von Struve som i början av 1800-talet tog initiativ till den mest omfattande mätningen dittills för att klargöra jordklotets exakta form och storlek. Vetenskapsmän i det som i dag är tio länder samarbetade för att bygga de 265 mätstationer som krävdes.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera