Innovation

Mest känd för uppfinningarna som fungerade

Baltzar von Platen uppfann ett absorptionskylskåp med cirkulerande ammoniak tillsammans med Carl Munters. Foto: Exectrolux

Baltzar von Platen är känd som en av Sveriges främsta uppfinnare, med en lång rad patent bakom sig.

Publicerad

Mest känt är hans absorptionskylskåp med cirkulerande ammoniak. Tillsammans med skolkamraten Carl Munters utvecklade han kylskåpet utan rörliga delar. Apparaten var färdig 1922, då Baltzar bara var 24 år.

Elva år senare, 1933, utvecklade han ett system för generering av högspänd likström. Det skulle ge möjlighet till långväga överföring av elkraft utan mellanliggande omformarstationer. Glesum-systemet, som det kallades, förverkligades dock inte på grund av pengabrist och den mer framgångsrika kvicksilverriktaren.

Konstruerade gengasaggregat

Under kriget konstruerade Baltzar von Platen ett gengasaggregat. Aggregaten framställde gengas genom ofullständig förbränning av vanlig ved och blandade den med luft. Gengasen användes som ersättning för bensin till att driva fordon. 

Han experimenterade också med rening och avsaltning av vatten genom att destillera vattnet vid en temperatur över dess kritiska temperatur, det vill säga den temperatur och tryck då det inte är någon skillnad mellan gas och vätska.

Press för konstgjorda diamanter

Den femte stora uppfinningen fick namnet Quintus. Det var en press som kunde komprimera material vid 80 000 bar och 2 000 celsius. Pressen användes för att framställa konstgjorda diamanter av grafit och järn. Asea köpte uppfinningen och 1953 startade tillverkningen av diamanter för industriellt bruk.

Baltzar von Platen är också upphovsman till en droppfri vattenkran av konstgummi i kombination med rostfritt stål. Uppfinningen kom till efter en orolig natt då han hölls vaken av en droppande kran.