Premium

Polarbröds frusna väg till världsframgång

Greta Nilsson och dottern Elisabet demonstrerar Polar Sandwich på Norrlandscenter 1971. Renklämman blir världens första djupfrysta smörgås – och den blir snart framgångsrik. Smörgåsens pappask ska påminna om en samisk kåta.
Greta och Gösta Nilsson framför Konditori Centrum i Älvsbyn på 1950-talet.
Gösta Nilsson bakar tioöreskaka i sin fars vedeldade ugn från 1926 vid invigningen av Bagerimuseet i Älvsbyn.
Polarbröds metod för att styckfrysa färdiggräddade mjukkakor i en särskild gyrofrys och sedan lagra och leverera brödet i en obruten fryskedja till butik kom att kallas polarmetoden.

Framgångshistorien höll på att få ett abrupt slut med tv-apparatens genomslag. Men fick ett nytt kapitel när Greta Nilsson tog fram världens första djupfrysta smörgås. Här är berättelsen om hur entreprenörsparet Nilsson skapade det som blev Sveriges tredje största bageri.

Renklämman blev världens första djupfrysta smörgås, och gjorde Polarbröd från Älvsbyn känt. Men allt började inte med den. Historien om familjeföretaget har sin början redan med nyblivna bagaren Johan Nilsson, den första generationen som år 1878 tar bagerikonsten till Älvsbyn. Här, i det lilla norrbottniska samhället, ska så småningom fem generationer ha arbetat fram ett brödföretag med en omsättning på närmare miljarden.

Men 1958 arrangerar Sverige fotbolls-VM och de tv-sända matcherna leder till televisionsapparatens stora genomslag. Svenskarna sitter hellre hemma framför de flimrande tv-skärmarna än besöker paret Greta och Gösta Nilssons konditori och serveringar i Älvsbyn.

Jagad av de snabbt minskade intäkterna beslutar sig Gösta Nilsson för att experimentera med sin far Frans Gustavs (nämnda Johan Nilssons son) tioöreskaka, en tunn mjukkaka bakad på rågsikt, vatten, jäst och salt som kostade just tio öre styck att framställa på 1920-talet. Kakan blir ingen exakt kopia av tioöreskakan, men likväl en succé.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera