Premium

Heilborns bärbara sportkök var före sin tid

Anna Julie Heilborn.
Anna Julie Heilborns bärbara sportkök var tänkt att användas av privatpersoner, men nådde aldrig en bredare publik. Foto: BJÖRN HEDIN/SJÖHISTORISKA MUSEET
För att inte fotogenköket eller pannorna skulle rubbas ur sitt läge, vid exempelvis sjögång eller lutning, kunde de fasthållas ”i rummet”.

Hennes uppfinning nådde aldrig den breda allmänheten, men blev ett tidigt exempel på hur matlagning kunde ske i det fria – på ett helt nytt sätt. Möt Anna Julie Heilborn.

Publicerad

För den som drömde om att kunna laga mat utomhus, men saknade ett komplett kök, hade uppfinnaren Anna Julie Heilborn en lösning. År 1906 tog hon patent på ett sportkök, ett stormkök, som innehöll allt man kunde tänkas behöva till matlagningen. Konstruktionen kunde byggas upp, monteras ned och bäras på ryggen – och fungera som matbord.

”En önskan om att under en några dagars utfärd till lands eller vatten utan matkorgar, primuskök, servislåda eller världshus få njuta sina tre måltider varm, vällagad mat i det närmaste oberoende af väder och vind, var upp hofvet till sportkökets framträdande”, skriver Svenska Seglaren om uppfinningen året efter att Anna Julie Heilborn tagit sitt patent.

Anna Julie Heilborn föddes i Skeppsholms församling den 13 juli 1865, som andra barnet till Magdalena och Claës Olof Lorentz Rudbeck. Hon växte upp i en högborgerlig miljö, där båda föräldrarna tillhörde olika förgreningar av adelssläkten Rudbeck. Pappan var kaptenlöjtnant och hyste ett stort intresse för artilleriteknik. Han förolyckades samma år som Anna Julie Heilborn föddes.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera