Teknikhistoria

10 verktyg som format historien

TEKNIKHISTORIA. Vår förmåga att använda verktyg uppstod redan innan det fanns människor. Här är tio av de viktigaste redskapen.

Publicerad

1. Svärdet

Svärdet har, i alla dess olika former, spelat en roll i mänskliga konflikter från förhistorisk tid fram till för drygt 100 år sedan. Klingor som Excalibur och Gustav Vasas rikssvärd från 1541 har varit symboler för kungars makt att skydda de goda och straffa de onda.

2. Kulramen

Kulramen, abakus, har sin grund i Sumer för mer än 4 000 år sedan. Då användes tabeller på lertavlor för att utföra beräkningar. Senare kom kulorna på trådar som används än idag på många håll.

3. Sågen

De första sågarna hade tänder av snäckskal, vulkaniskt glas eller flinta. Fintandade bronssågar började användas i Egypten för drygt 5 000 år sedan.

4. Blyertspennan

Blyertspennan gjorde det ekonomiskt överkomligt för de flesta att skriva. Tekniken att pressa stift av grafit och kaolinlera uppfanns 1795 av Nicolas-Jacques Conté. Trähylsan runt om hindrar att stiftet knäcks.

5. Fiskkroken

Nappar det? Fisk har alltid varit en viktig del av kosten. Fiskekrokar av ben, snäckskal och sten har använts i minst 16 000 år. Inte förrän på 1600-talet började krokar av stål att användas.

6. Räfflingen

Den räfflade gevärspipan sätter snurr på kulan och ger projektilvapen längre räckvidd och bättre precision. De första experimenten började redan på slutet av 1400-talet. Genombrottet kom inte förrän på 1800-talet med bakladdade vapen och avlånga kulor.

7. Kokkärlet

Grytor att sätta över elden gör det enkelt att koka vatten och gör matlagningen effektivare. De tidigaste exemplen på köksutrustning kommer från Kina i form av mer än 20 000 år gamla keramikfragment.

8. Synålen

Nålar av ben har mer än 40 000 år på nacken. Antagligen är konsten att göra hål för att fästa ihop skinn med tråd betydligt äldre än så. För människor, utan päls och känsliga för kyla, är verktyg för att göra kläder livsnödvändiga.

9. Lien

Lien utvecklades omkring 500 f.v.t, ganska sent i jordbrukets historia. Man hade börjat odla så pass stora fält att det inte var lika lönsamt att skörda med skära. Inte förrän efter kriget ersattes den helt av traktorn.

10. Kniven

Kniven är det viktigaste verktyget av alla, och ett av de första. Enkla knivliknande föremål har daterats till 2,5 miljoner år. Idag finns knivar i tusentals varianter och tillverkas av många olika material. I många kulturer finns starka traditioner kring speciella knivtyper som den Skotska Sgian Dubh och den sikhiska Kirpan.

Artikeln är ett smakprov ur Teknikhistoria nummer 2016:8.

Gilla Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook