Teknikhistoria

Handdisk blev automatisk

Det ärvda finporslinet hade fått repor! Josephine Cochrane blev rasande men använde energin till något positivt. Hon ritade en skiss till en manick som kom att bli världens första kommersiella, automatiska diskmaskin och fick patent på denna.
Det ärvda finporslinet hade fått repor! Josephine Cochrane blev rasande men använde energin till något positivt. Hon ritade en skiss till en manick som kom att bli världens första kommersiella, automatiska diskmaskin och fick patent på denna.

TEKNIKHISTORIA. Vad gör man när tjänstefolket slår flisor ur finporslinet och man inte vill sköta disken själv? Societetsdamen Josephine Cochrane visste råd: hon uppfann världens första automatiska diskmaskin.

Publicerad

En morgon runt 1880 gör den välbärgade societetsfrun Josephine Cochrane en oönskad upptäckt dagen efter en middagsbjudning hemma i Shelbyville, Illinois. Det ärvda finporslinet, med anor från 1600-talet, hade blivit skadat. Någon av tjänstefolket hade uppenbarligen varit vårdslös vid diskbaljan. Hon blir rasande och vägrar låta kökspersonalen handskas med arvegodset i fortsättningen. Hädanefter ska hon diska för egen hand.

Paret Cochrane har ett stort umgänge och bjuder ofta hem gäster på middag, så det blir många morgnar med de välvårdade händerna i diskvattnet. Josephine Cochrane börjar fundera över varför ingen uppfunnit en maskin som kan sköta det tidsödande svabbandet. Tills hon en vacker dag lär ha utbrustit ”Om ingen annan uppfinner en diskmaskin så får jag väl göra det själv!”. Sedan gick hon raka vägen till biblioteket och ritade en skiss till en manick som kom att bli världens första kommersiella, automatiska diskmaskin.

Vid den här tiden hade andra innovatörer försökt lösa samma problem. Redan 1850 fick Joel Houghton patent på en diskapparat av trä som skvätte vatten på porslinet när man vevade på en vev. Succén uteblev. Josephine Cochrane tog konceptet flera snäpp längre. Hon konstruerade hållare av metalltråd som höll fast fat, skålar och bestick i ett liggande hjul av trä. Hjulet, som placerades i en koppartank, drevs runt med hand- eller motorkraft. Samtidigt sprutade varmt såpvatten upp från botten av tanken och regnade ner över tallrikarna.

De första prototyperna byggdes i ett skjul på baksidan av huset med hjälp av en ung mekaniker vid namn George Butters. Voilà! Uppfinningen fungerade, porslinet blev rent och Josephine Cochrane lämnade in en patentansökan. Den 28 december 1885 godkändes patentet Dish-washing machine US 355 139 A.

Det riktiga genombrottet kom några år senare efter att maskinen visades upp på världsutställningen i Chicago 1893 och kammade hem ett fint pris. Josephine Cochrane grundade företaget Garis-Cochran, hennes flicknamn var Garis, och började tillverka diskmaskiner. Men de första kunderna var inte de hemmafruar som fru Cochrane hade velat göra livet lättare för. I stället var det främst hotell och restauranger som investerade i det nya kökshjälpmedlet.

Med tiden växte kundkretsen. Först till sjukhus och college och så småningom även till privatpersoner. År 1912 sålde Josephine Cochrane fortfarande diskmaskiner vid 73 års ålder. Året därpå avled hon, men företaget levde vidare. Det blev först en del av Kitchen Aid som sedermera köptes av Whirlpool, ett företag som tillverkar diskmaskiner än i dag.


Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.
Följ Teknikhistoria och Ny Teknik på Facebook!