Premium

Vatten i lasten – så fick Sverige sina första vattenbombplan

Kanadensiska Canadair CL-215 var den första flygplanstyp som konstruerats uteslutande för bekämpning av skogsbränder. Första flygningen ägde rum 1967. Omkring 18 000 liter fälldes från cirka 30 meters höjd över brandhärden i varje svep.
Historiskt har bränder fått släckas med lövruskor, som branden i ljung i göteborgstrakten runt år 1926. Foto: Kamerareportage/TT
Skogsbrandflyget med småflygplan för upptäckt av skogsbränder fann sin form i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Här gör sig en besättning från den tiden klar för sin runda genom att studera den på kartan inlagda rutten. En vanlig flygplanstyp vid denna tid var Piper Colt.
Cessna 172 är en vanlig flygplanstyp i skogsbrandflyget och särskilt lämpad tack vare den höga vingplaceringen som ger god sikt nedåt.
Försvarsmaktens resurser, vilka förutom markfordon av olika slag även innefattade helikoptrar, nyttjades tidigt för bekämpning av skogsbränder. Bilden visar en HKP 4 Vertol 44 från Marinen som tömmer sin vattensäck. Den stora fördelen med helikoptrar i ett land som Sverige är att de snabbt kan komma på plats genom att helikopterföretagen är spridda över landet och att de äger god lokalkännedom. Dessutom har Försvarsmaktens helikopterorganisation hög beredskap. Foto: Lennart Berns
Illustration: Jonas Askergren
Bombardier CL-415 är ett effektivt flygplan för bekämpning av skogsbränder. Typen har vid ett par tillfällen använts av Sverige inom ramen för det EU-samarbete som innebär att olika länders samlade resurser kan utnyttjas gemensamt. Bilden är tagen vid en förevisning på Malta 2005. Foto: Lennart Berns
År 2020 tecknade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avtal med Saab AB om vattenskopande flygplan av typen Air Tractor AT-802 Fire Boss. Flygplanen ska ha sin bas på Skavsta flygplats i Nyköping och kan vid behov flyttas till annan ort. De första två planen togs i bruk redan förra sommaren.

Skogsbränder är svåra att upptäcka och har ofta fått rejält fäste innan motåtgärder kan sättas in. Sedan ett drygt halvsekel tillbaka har ett effektivt bekämpningsmedel kommit i bruk, nämligen vattenbombning från luften.

I äldre tider kallades man ur huse att med blöta risruskor söka bekämpa elden, särskilt som den ofta fått fäste i den torra markvegetationen, i mossor och sly samt i nedfallna trädgrenar och torrved. Vattenförsörjningen tillgodosågs genom langningskedjor eller foror med vattentunnor på flaken.

Andra metoder var att kväva elden med sand eller jord eller att gräva branddiken. Hade elden fått fäste i trädens grenverk, röjdes brandgator för att stoppa lågornas framfart.

Avgörande för att begränsa skogsbränders utbredning är att upptäcka dem snabbt. Därför inrättades redan vid slutet av 1800-talet ett system med brandbevakningsspejare. Indirekt hade detta att göra med de stora skogsbolagens intressen i skogen och skogens ökande värden. Först användes bergshöjder, men senare uppfördes höga torn som bemannades av spejare vilka höll ständig utkik under de kritiska skogsbrandsperioderna. Det första tornet byggdes i Dalarna redan 1889. Tornen organiserades i ett riksnät, som omfattade ungefär 300 torn. Nätet kom att leva fram till 1960-talet då det ersattes av skogsbrandflyg.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera